Vaughan Metropolitan Center Station

Radius Track Delivers Precision in Third TTC Extension

19/04/2018, by ETG, in City | Exterior | Radius Track | Uncategorized, 0 comments

The Vaughan Metropolitan Centre Station represents the end of the line of the TTC’s Spadina Line Extension. The line spans the 8.6 km distance between the existing Sheppard West Station on the Spadina Line located in Toronto, to the Vaughan Corporate Centre in the Region of York.

Sustainable initiatives implemented, include a cool roof to the main entrance; a green roof to the electrical substation; increased daylight levels to reduce electric lighting usage; energy-efficient lighting in illuminated way-finding; water-efficient plumbing fixtures; reduced stormwater runoff into the municipal drainage system by utilizing green roof landscaping and soft landscaping areas adjacent to other building runoff areas; and bicycle parking.

 

In addition, roofing contractor Bothwell-Accurate considered the challenges presented by the Vaughan Centre roof and requested that Radius Track Corporation design and fabricate the roof sub-system instead of wood blocking as originally specified. The Bothwell team looked to Radius Track to provide a fully engineered solution that accounted for:

• Multiple skylight penetrations

• A complex geometric shape

• A segmented metal deck under a curved zinc surface requiring variable height connections

With that said, by developing a unitized solution, Radius Track helped Bothwell successfully deliver the project through predictability, performance and efficiency, including verification and coordination during site visits.

Predictability – the 3D framing model was developed from a 3D scan which precisely located each skylight, and height variation between deck and skin.

Performance – the light-gauge framing is dimensionally stable and was CNC fabricated to an 1/8”tolerance using data extracted from the 3D model.

Efficiency – Radius Track created a jig for Bothwell to use on site to pre-assemble components for rapid installation.

Furthermore, each light-gauge component was colour-coded to match installation drawings and ensure correct placement. As a result, “The Radius Track framing made it happen,” said Trevor McGrath, Bothwell-Accurate Estimating Manager, “They provided excellent service and product.”


Location: Toronto, Ontario

Design Architect: Grimshaw Architects
Architect of Record: Adamson Associates Architects
Engineer of Record: ARUP Canada
Client: Toronto Transit Commission
Size: 186,625 sf / 17,337 sm
Completion: 2017

 

Photo Credit: Dezeen.com

Want to take your next project to new heights using Radius Track?