Tableau Condominiums

25/05/2017, by ETG, in Alpolic, 0 comments

A “condo-collaboration of art, fashion, design and good taste,” Tableau is Urban Capital’s latest offering in Toronto’s Entertainment District, following on the heels of Camden Lofts, the Sylvia, Charlotte Lofts and Boutique. The building is centred around a huge structural table which divides the mixed-use development into three zones: residential suites “above the table”; condo amenities “on the table”; and commercial space, retail space and a huge Claude Cormier designed public plaza featuring a 90-foot artwork by Canadian artist Shayne Dark “below the table.”

Location Entertainment District, Toronto.

Project Description 36 storey mixed-use development.

Size / Program 410 residential suites, 25,000 square feet of office space, publicly accessible plaza with 90-foot public artwork, retail space at grade.

Architecture & Interior Design Wallman Architects, Cecconi-Simone Interior Design, Claude Cormier Landscape Architects, Artist Shayne Dark.

Development Partners Malibu Investments, Toronto and Alit Developments, Tel Aviv.

Status Completed 2016.

The story of Tableau unfolds below, on and above a table. Historical preservation meets modern design and style in the form of a podium, built to embrace a piece of Toronto’s heritage. This table, built on strong supporting legs, divides space, separates use, gracefully identifies public and private areas and yet as a unified form creates a structure that is distinctly and undeniably Tableau.


Tableau is a 36-storey mixed-use building designed by Wallman Architects featuring 410 residential suites, 25,000 sq.ft. of office space and retail space at the ground level.

Suites and amenities are beautifully designed by Cecconi Simone with outdoor space and landscape created by Claude Cormier Landscape Architects.

The signature element of the building is a structural “table” on which the residential portion of the building sits, strategically locating it above the site’s existing warehouse building.

The front of this building is being reinterpreted and reconstructed and will accommodate the commercial office space, ground floor lobby and retail. The table structure also creates a large, four-storey colonnaded public plaza on Richmond Street.


Below the Table: Our colonnade’s mosaic-tiled floor, soaring columns and reinterpreted heritage building are a feast for the eyes. Adding spice to the creative flavour: Shayne Dark’s dynamic “Nova”.

Want more information on Alpolic?

Your Name (required)

Your Email (required)

Subject

Your Message